Afrikaner Koyunu


Afrikaner Koyunun Tarihçesi Nedir?

Afrikaner ırkı ,Güney Afrika’ya özgü kıl koyunlarındandır.Yağlı kuyruklu bir ırktır. Koyunlar farklı renkte olmasından dolayı  Cape yağlı kuyruk olarakta bilinmektedir .Bu yüzden 18.yy’da Hollandalı Cape yetiştiricileri renkli paltolar yapmak için bu ırkta seleksiyon yapmıştır. Bu seleksiyondaki koyunlar, günümüz Afrikaner'in temelini oluşturmuştur.

Namaqua Afrikaner ve Ronderib Afrikaner,Damara,Blackhead,Persian,Pedi ve Zulu gibi ırklarla Güney Afrikanın en eski yerli ırklarındandır. Namaqua Afrikaner ,Güney Afrika Cumhuriyet’inin Kuzeybatı bölgesinin hemen hemen tamamında bulunan yağlı kuyruklu koyunların soyundan geldiğine inanılmaktadır.

Afrikaner ırkının 1788yılında ilk filoyla Avustralya’ya ithal edildiği düşünülmektedir.

Blinkhaar Ronderib Afrikaner,Ortadoğu ve Kuzeydoğu Afrika kökenli olup Kloikhoi halkıyla MS 400 ile 600 yılları arasında Güney Afrika'ya göç etmişlerdir. Safkan ithal ırklar getirilmesi ve sürekli getirilen ırklarla yapılan melezleme sonucu olarak bu ırk yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

1937 yılında 27 üretici birleşerek bir yetiştirici topluluğu kurdu ve 1960 yılında Blinkhaar Ronderib Afrikaner yetiştiriciler birliği kurulmuştur.

Afrikaner Koyunun Karakteristik Özellikleri Nedir?

Afrikaner yağlı kuyruğuyla ince uzun görünümlü bir ırktır özellikle modern kuzu üretimi için tercih edilmezler. Arzu edildiği kadar veremediği eti çöl şartlarında dayanıklılığıyla telafi eder.Bu alanlar sıcaklığın yüksek veya çok düşük olduğu,yıllık yağış miktarının kararsız bazen yılda birkez metrekareye 125mm yağışın düştüğü alanlardır.

Bu ırkın meşhur özelliği zorlu şartlara dayanıklılığı ve yiyecek aramakta uzun mesafeler gidebilmesidir.

Namaqua Afrikaner diğer ırklara nazaran uzun bacakları ve ince postürüyle görüntüsü leyleği andırmaktadır.Uzun yağ oranı az bacakları ve vücut yağının %38’ini depolayabilen yağlı kuyruğa sahiptir.

Bu hayvanların kuyrukları genellikle 2-3 kg arasındadır fakat 5kg ‘a kadar çıkabilmektedir.

Blinkhaar Ronderib Afrikaner koyunun boynu belirgin derecede incedir ve cinsin tipik sarkık kulakları vardır.

Koçlar normalde iyi gelişmiş boynuzlara sahiptir ancak boynuzsuz koçlar doğabilmektedir ve bu özelliği melezleme için talep görmektedir.

Blinkhaar Ronderip Afrikaner ırkının parlak yapağısı battaniye yapımında kullanılır.

Vücut yapıları nedeniyle,Afrikaner ırkı kuzuları diğer koyun ırklarıyla uyum sağlayamazlar.

Bunun yanı sıra aslında derialtı yağ dokusunun birçoğu yağlı kuyruğunda depolanmasıyla yağın vücudun geri kalanına ince tabakalı oluşturması Afrikaner ırkının kuzu kesimi için tercih edilmeme sebebidir.

Safkan kuzular yavaş büyür geç kesim ağırlığına ulaşır bu nedenle 10 ila 12 ayda pazarlanmaktadır. Karkası iyi kalitededir

Kuzulama döngüsü ne olursa olsun 8 ila 9 aydır.

Namaqua Afrikaner koyunları erken yaşta yıl boyunca başarıyla çiftleşebilir.

Kuzulama aralıkları yaklaşık 9 ay olduğundan dolayı özellikle Güney Afrika’nın daha az kapsamlı alanlarında çoklu kuzulama sistemleri için idealdirler

Olgun Afrikaner Irkının Kilosu Nedir?

Afrikaner koçları 60-65 kg

Afrikaner koyunları 50-55 kg'dır


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.