Καραγκούνικο Πρόβατο


Ποια είναι η ιστορία του Καραγκούνικου Προβάτου;

Το Καραγκούνικο πρόβατο είναι ελληνική φυλή πρόβατου, που εκτρέφεται κυρίως στη Θεσσαλία. Η φυλή αυτή αποτελεί το πεδινό κλάδο της ομάδας Zackel. Είναι από τα περισσότερο γνωστά ελληνικά πρόβατα και ίσως από τα πιο σημαντικά ως προς τις διάφορες φυσιολογικές και παραγωγικές τους ιδιότητες. Είναι η πολυπληθέστερη ελληνική φυλή και εκτιμάται ότι ο αριθμός των αμιγώς εκτρεφόμενων προβάτων ανέρχεται περίπου 200.000-240.000 άτομα. Επίσης ένας μεγάλος αλλά απροσδιόριστος αριθμός της ηπειρωτικής Ελλάδος έχει διάφορα ποσοστά αίματος της Καραγκούνικης φυλής. Επιπλέον, η φυλή έχει χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτής για την αναβάθμιση πολλών άλλων πεδινών και ημιορεινών πληθυσμών σε μεγάλο βαθμό. Εκτιμάται ότι γύρω στα 2,5 εκατομμύρια εγχώρια πρόβατα φέρουν γονίδια της Καραγκούνικης φυλής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Καραγκούνικου Προβάτου;


Οι Καραγκούνικη φυλή ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές με ύψος ακρωμίου στους κριούς 67-78cm και των προβατίνων 58-68cm. Η Κεφαλή του καραγκούνικου προβάτου είναι κωνοειδής, κερασφόρο ή ακέρατο. Τα κριάρια, σε ποσοστό 50% περίπου είναι κερασφόρα. . Οι προβατίνες, κατά κανόνα είναι ακέρατες, υπάρχουν όμως και λίγες προβατίνες με μικρά κέρατα. Τα αυτία τους είναι μακριά, ευρέα και ημικρεμάμενα. Η ουρά τους είναι μεσαίου μεγέθους με μικρή, ενίοτε, εναπόθεση λίπους. Ο χρωματισμός της φυλής ποικίλει σε ευρεία όρια. Συναντώνται ζώα με εντελώς μαύρο χρωματισμό, άλλα εντελώς λεύκα. Ο επικρατέστερος χρωματισμός είναι λευκό με μαύρες κηλίδες διαφόρου μεγέθους και ακανόνιστης κατανομής στο πρόσωπο. Παλαιότερα, όλα σχεδόν τα πρόβατα της φυλής ήταν μαύρα και αυτό προφανώς για να αποφεύγεται το “φουσκάλιασμα” δηλαδή το εξάνθημα στο πρόσωπο που εμφανίζεται μόνο στα λευκά πρόβατα και προκαλείται από το φυτό Hypericum prisca (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο) που αφθονούσε παλαιότερα στην περιοχή εκτροφής της φυλής. Το Καραγκούνικο πρόβατο ανήκει στα αναμικτόμαλλα πρόβατα και το μαλλί του δεν έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία.

Το Καραγκούνικο πρόβατο αντέχει το κρύο, τη ζέστη, την υγρασία και γενικά προσαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις συνθήκες εκτροφής τόσο σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές όσο και σε βατές ορεινές με καλά αποτελέσματα. Είναι ανθεκτικό σε διάφορες ασθένειες (πυροπλάσμωση, πνευμονίες, μαστίτιδες κ.λ.π). Επίσης κατατάσσεται στις φυλές με σχετικά καλή ανθεκτικότητα στην τρομώδη νόσο των προβάτων (scrapie), αφού πολλά από τα ζώα εμφανίζουν σε σχετικά υψηλή συχνότητα τον ανθεκτικό απλότυπο ARR σε ετερόζυγη ή ομόζυγη κατάσταση.

Αναπαραγωγή: 

Η φυλή είναι σχετικά πρώιμη. Οι αμνάδες που γεννήθηκαν σχετικά πρώιμα εισέρχονται στην αναπαραγωγή σε ηλικία 8-10μηνών και οι υπόλοιπες σε ηλικία 15-16μηνών. Η διάρκεια του οιστρικού κύκλου ανέρχεται σε 17± 0,2 ημέρες. Οι αμνάδες παρουσιάζουν σχετικά μεγάλη διάρκεια οιστρικής περιόδου, από πέντε τουλάχιστον διαδοχικούς οίστρους. Η πολυδυμία τους φτάνει στο 1,85 αρνιά που δίνουν εξαιρετικής ποιότητας σφάγιο με απόδοση που ξεπερνά το 60%. Ο μέσος αριθμός τοκετών κάθε προβατίνας ξεπερνά τις 5 γέννες με σταθερά καλές αποδόσεις.  Το μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών πραγματοποιείται κατά τον Δεκέμβριο.

Αποδόσεις: 

Το μέσο βάρος των αρνιών κατά την γέννηση είναι 4,5kg και στην ηλικία των 42 ημερών στα 14,7kg για τα μονόδυμα και στα 11,5kg για τα δίδυμα.  Τα αρνιά παχυνόμενα έως το σωματικό βάρος των 30kg περίπου αποδίδουν σφάγια καλής ποιότητας με 60,1±0,7% μυϊκή μάζα και με μόλις 17,2±0,9% λίπος.

Η γαλακτοπαραγωγή ανέρχεται στα 180-200kg περιεκτικότητας 7,4% σε λίπος. Η διάρκεια γαλακτικής περιόδου είναι 124-200 ημέρες. Από αναλύσεις του Κέντρου Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας βρέθηκε μέση λιποπεριέκτηκότητα του γάλακτος 5,74%, περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 5,35% και σε λακτόζη 5,18%.

Ο μαστός του είναι καλά προσαρμοσμένος στους κοιλιακούς μύες, οι θηλές είναι συμμετρικές και κατάλληλου μεγέθους, ώστε να προσαρμόζονται εύκολα σ’ αυτές τα θήλαστρα και η ροή του γάλακτος γίνεται με καλό ρυθμό σε όσους χρησιμοποιούν μηχανή για το άρμεγμα.

Διατροφή:

Παραδοσιακά η διατροφή των Καραγκούνικών προβάτων στηρίζεται στις βοσκές οι οποίες είναι αφθονίες έως τον Ιούνιο και κατα τον χειμώνα χορηγούνται στα ζώα συμπληρωματικές τροφές. Στέκεται χωρίς προβλήματα και δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στην εκτατική μορφή, εκμεταλλεύοντας τη φυσική βλάστηση των βοσκοτόπων και των αγρών σχεδόν όλη τη διάρκεια του έτους. Η ημιενσταβλισμένη εκτροφή των Καραγκούνικων προβάτων τα τελευταία χρόνια σε χώρους όπου επικρατούν καλύτερες συνθήκες και διατρέφεται σωστότερα έδωσε περισσότερο γάλα και αρνιά δείχνοντας το υψηλό γενετικό δυναμικό της φυλής.


Ποιο είναι το βάρος των Καραγκούνικου Προβάτου;


Το μέσο σωματικό βάρος του Καραγκούνικου κριού είναι περίπου 80kg και της χιώτικη προβατίνας είναι 57kg.



Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.