Habeş Tavuğu (Silkie)



Habeş Tavuğu (Silkie) görünümü ile sıra dışı olan süs tavuk türlerinden biridir. En belirgin özelliği tüylerinin ipek gibi olmasıdır ve bu nedenle Silkie olarak isimlendirilmiştir. İlk olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktığı net olarak bilinmemesine rağmen en eski belgelenmiş çıkış noktası Çin'dir. Habeş Tavuğunun Çince adı wu-gu-ji'dir; kara kemikli anlamına gelir. Habeş tavuğu için bir diğer adlandırma da Çin İpek Tavuğu 'dur.

Habeş Tavuğunun ( Silkie) Tarihi Nedir?

Habeş Tavuğunun çıkış noktası Çin olarak düşünülür; ancak Güneydoğu Asya'daki diğer yerler, Japonya, Hindistan ve Endonezya’dan köken aldığını iddia eden görüşler vardır. İlk olarak bulundukları yer kesin bilinmemektedir. 1271 ve 1295 yılları arasında ipek yolu boyunca seyahat eden Venedikli tüccar Marco Polo, Çin'e yaptığı yolculuk sırasında günlüğünde tüylü bir tavuktan bahsetmiştir. Habeş Tavuğu ile ilgili belgelenmiş en eski kaynak bu günlük olmuştur.

Habeş Tavuğu büyük ihtimalle ipek yolu ve deniz ticareti ile Batı'ya taşınmıştır. Irk 1874'te Mükemmeliyet Standardı'na kabul edildikten sonra Kuzey Amerika'da resmen tanınmıştır. Habeş tavuğu batılı ülkelerde yaygın hale geldiğinde, diğer tavuk ırklarına benzememesi ve olağan dışı görünümü nedeniyle birçok efsanevi düşüncenin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Hollandalı yetiştiriciler, Habeş tavuğunun tavuk ve tavşanın çiftleşmesiyle ortaya çıkan bir hayvan olduğunu söyleyerek insanların ilgisini çekmeye çalışmışlardır.

Habeş Tavuğu ( Silkie) Nasıl Görünür?


Habeş tavuğunun görünümü birçok yönden normal bir tavuktan farklıdır. Öncelikle tüylerinin ipek gibi olması onları diğer tavuk ırklarından farklı kılar. Sakallı ve paçalı olmaları, tepelerinin de büyük olması onları oldukça gösterişli ve ilgi çekici gösterir. Sakallı olmayan türleri de vardır. Sakallı olanların gaga bölgesinin altında kulak memelerini örten ekstra tüyler bulunur. Habeş tavuklarının ibikleri ceviz tipinde olup rengi siyah ya da koyu tonlardadır. Farklı ibik renklerinde olanlar saf değildirler. Kulak memeleri turkuaz-mavi renkli olup oval şekillidir.

Habeş tavuğunun kemikleri ve derisi siyahtır. Tavuklarda siyah deri rengi, Asya'da ortaya çıktığına inanılan ender bir mutasyon olan fibromelanozdan kaynaklanır. Bunun yanında etleri de koyu gridir ve diğer tavuk etlerinin iki katı karnitin içerdiği için Çin tıbbında da kullanılmaktadır. Karnitin iyi bir antioksidan aktiviteye sahip olmasının yanında yağ yakımını artırıcı ve kasları güçlendirici özellikleri de vardır.

Habeş tavuğunun her ayağında beş parmağı vardır ve dıştaki iki parmak tüylü bir yapıya sahiptir. Bacaklar kısa, geniş ve gri renklidir. Beş parmaklı olma özelliğini gösteren ırklar arasında Dorking , Faverolles ve Sultan tavuğu bulunur.

Habeş tavuğunu diğer tavuk ırklarından ayıran başka bir özellik ise tüylerinin kürk gibi olmasıdır. Bunun nedeni tüyleri bir arada tutan yapının diğer tavuk ırklarına göre daha az olmasıdır. Bu özellikleri sebebiyle uçamazlar ve tüyleri diğer ırklara oranla daha fazla su geçirir. Tüyleri oldukça yumuşaktır ve gaga haricinde neredeyse tüm vücudu kaplarlar.

Habeş tavuğu genel olarak bantam (ufak-tefek tavuklar) sınıfından değildir. Irk standartlarında normal büyüklükte tavuk olarak sınıflandırılmıştır. Habeş tavuk ırkının kendi içinde bantam olanları da vardır. Kuzey Amerika’da bulunan Habeş tavuklarının büyük çoğunluğu bantam olup Avrupa'dakiler daha çok orijinal cüssededir. Habeş tavuğunun orijinal cüssede olanları da bantam olmasalar bile fazla büyük değildirler, erkekler 1.8 kg ve dişiler 1.4 kg ağırlığındadır.

Habeş Tavuğu ( Silkie) Hangi Renklerde Olur?


Renk çeşitlerinde siyah, mavi, devetüyü, gri, lavanta, keklik , lekeli ve beyaz bulunur. Bunların dışında birkaç renk tonlamaları daha mevcut olmasına rağmen onlar Amerikan Kümes Hayvanları Birliği (APA) tarafından standardize edilmemiştir.

Habeş Tavuğu ( Silkie) Nasıl Bir Karaktere Sahiptir?


Habeş tavuğunu son derece uysal, cana yakın ve sıcakkanlı bir süs tavuğu ırkıdır. O kadar arkadaş canlısıdırlar ki, agresif ırklar tarafından sık sık saldırıya uğrarlar. Diğer uysal kanatlı ırklarıyla iyi anlaşıp bir arada yaşayabilirler. Habeş tavuklarının neredeyse hepsi insanlarla etkileşimde bulunmaktan mutlu olur, hatta sahiplerine bağlanırlar. Kucaklanmaya ve etrafta dolaşmaya bayılırlar; ancak tüm hayvanlarda olduğu gibi, karakter de tavuktan tavuğa değişebilir.

Habeş Tavuğunun ( Silkie) Yatkın Olduğu Sağlık Problemleri Nelerdir?

Habeş tavuğunun bazı türleri, Marek hastalığına daha yatkın olabilir. Bunun önüne geçmek için tavuklar aşılanabilir.

Habeş tavuğu kabarık tüylü yapısı nedeniyle akarlar ve bitler tarafından sıkça rahatsız edilen bir ırktır. Bu nedenle parazitler için düzenli sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Göz çevresindeki tüyler zaman zaman görmelerini engelleyebilir, bu tüyleri uygun şekilde kırparak daha iyi görmeleri sağlanabilir.

Habeş tavuğu çok tüylü olmasına rağmen soğuk hava koşullarına dayanıklı değildir. Islandığında olabildiğince hızlı kurutulması gerekir, çünkü yapısal farklılığı nedeniyle tüyleri yüksek oranda su geçirir.

Bu durumlara dikkat edildiği taktirde oldukça sağlıklı bir hayat sürerler ve genellikle 7-9 yıl yaşarlar.

Habeş Tavuğunun ( Silkie) Verim Özellikleri Nasıldır?

Yumurta verimi için bir tavuk isteniyorsa Habeş tavuğu tercih edilmemelidir. Habeş tavuğu kuluçka tavuğu olarak ve süs tavuğu olarak ünlüdür. Çoğunlukla süs amaçlı kullanılır, et ve yumurta verimi amaçlı beslenmez.

Her hafta ortalama 2-3 küçük yumurta verirken yılda yaklaşık 100-120 yumurta üretir. Yumurtalar krem-kahverengi ve küçük-orta büyüklüktedir. Yıl içinde çoğu tavuğa göre daha erken zamanda, günler uzamaya başladığında yumurtlamaya başlarlar. Bununla birlikte, kuluçkaya çok yatkındırlar ve harika bir annelerdir. Birçok yetiştirici elindeki diğer kanatlı ırkı yumurtalarını çıkarmak için Habeş tavuğunu kullanır. Genellikle altına yerleştirilen yumurtaları (ördek dahil) kabul eder ama altında normal cüssedeki tavuk yumurtalarından belki üç dört tane ancak barındırabilir.

Ülke:
Çin
Tür:
Hafif
Yıllık Yumurta Verimi:
100 120
Renk:
Siyah, Mavi, Devetüyü, Gri, Lavanta, Keklik, Lekeli ve Beyaz
Ibik:
Ceviz Tipi
Yetiştirme Amacı:
Süs Tavuğu
Horoz Ağırlık:
1.8 kg
Tavuk Ağırlık:
1.4 kg
Yumurta Rengi:
Krem Rengi
Yumurta Boyut:
Küçük - Orta
Yumurta Yaşı:
7 - 9 Aylık
Yumurta Verimi:
Düşük
İklim Şartlarına Uygunluk:
Soğuk ve yağışlı iklimlere uygun değil
Türün Büyüklüğü:
Standart boyut
Yaşam Döngüsü:
7 - 9 yıl
Mizaç:
Uysal ve sıcakkanlı
Bilinmesi Gerekenler:
 Yıl içinde çoğu tavuğa göre daha erken zamanda, günler uzamaya başladığında yumurtlamaya başlarlar. Bununla birlikte, kuluçkaya çok yatkındırlar ve harika bir annelerdir. Birçok yetiştirici elindeki diğer kanatlı ırkı yumurtalarını çıkarmak için Habeş tavuğunu kullanır. Genellikle altına yerleştirilen yumurtaları (ördek dahil) kabul eder ama altında normal cüssedeki tavuk yumurtalarından belki üç dört tane ancak barındırabilir.

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.