Orobica Keçisi


Orobica, kuzey İtalya'nın Bergamo Alplerinde yetiştirilen, evcilleştirilmiş bir İtalyan keçisi türüdür. Esas olarak sütlerinin İtalyan peynirinin enfes çeşitlerini yapması için yetiştirilirler, ancak süt üretemedikleri zaman et için de kullanılırlar.

Orobica Keçisi Nereden ve Ne Zaman Gelmiştir?

Bu keçilerin tam tarihi belirsizdir, ancak öne sürülen en güvenilir teori, Orobica keçi ırkının Sondrio eyaletindeki Gerola Vadisi'nde ortaya çıktığıdır. Bölge coğrafi olarak o kadar izole edilmiş ki, zamanla diğer keçilere kıyasla cinsin daha fazla çeşitlenmesini teşvik etti. Ayrıca Orobica keçilerinin dayanıklı bir cins olarak gelişmesi, ulaşılması kolay olmayan dağların tepesindeki kayalık meralara uyum sağlamalarını kolaylaştırdı.

Orobica cinsi için ilk belgelenmiş kayıt, 20. yüzyılın başındaydı. Bu, İtalya'da kendine ait bir soy kitabına sahip sekiz yerli ırktan biridir ve İtalyan ulusal koyun yetiştiricileri birliği (Associazione Nazionale della Pastorizia) tarafından muhafaza edilmektedir.

Her ne kadar ‘Valgerola’ her zaman Orobica ırkı için bir takma ad olarak kullanılmış olsa da, garip bir şekilde, bu iki isim Evcil Hayvan çeşitliliği bilgi sistemine (DAD-IS) ayrı ayrı rapor edilmiştir, ancak ‘valgeralo'ya karşı hiçbir veri girilmemiştir.’. Listeye göre, iki bağımsız cins standardı vardır – ‘Razza Orobica’ ve ‘Orobica o Valgerola’.

Orobica keçisinin 2013 sonu itibariyle kayıtlı nüfusu 1109'dur.

Bulunduğu bölgeler: Orobica keçileri öncelikle Sondrio eyaletinde, Valchiavenna ve Val Gerola bölgelerinde bulunur. Ayrıca Valsassina, Val Varrone ve Alto Lario Occidentale'deki Como bölgesinde de bulunurlar. Bergamo bölgesinde, yalnızca Val Brembana'nın üst bölgelerinde bulunurlar.

Orobica Keçisinin Görünüm Özellikleri Nelerdir?


Orobica keçisi, oldukça sağlam bir gövdeye sahip orta büyüklükte bir cinstir. Bu cinsin erkeği 80 Kg ağırlığındadır. Ve 80 santimetre uzunluğa ulaşır. Dişiler 65 kg ağırlığa ulaşırken toplam 73 cm'ye ulaşmaktadır.

Orobica keçileri son derece güçlü ve dayanıklı hayvanlardır.

Yukarı ve yanlara doğru uzanan kavisli boynuzları vardır. Büyüklerdir. Erkekler genellikle boynuzlu olarak doğarlar, ancak dişilerin bazıları boynuzsuz olarak doğmaktadır.

Kulaklar küçüktür ve düz kalır, bazıları yanlara doğru bazılarıda diktir. Orobica keçilerinin bej, kahverengi, gri ve siyah gibi farklı renkleri vardır. Bazıları da benekli beyaz olarak bulunur.

Ayrıca bu cinsin tüyleri uzun, pürüzsüz ve parlaktır. Bu cinsin dişileri yılda 150 gün laktasyon dönemine sahiptir ve tüm sezon boyunca sağılabilir.

Orobica keçisi, et ve süt üretiminde kullanılmaktadır. İyi kalitede ve yüksek yağlı içerikli süt üretir, bu da onu peynir yapımı için mükemmel kılar.


Süt üretimi: Öncelikle son derece besleyici ve lezzetli sütleri için yetiştirilen bu ürünler, üç tür geleneksel İtalyan çiğ süt peynirinin üretiminde önemli bir rol oynarlar:

Valsassina Formagin (üç günlük hafif asitleştirmeden sonra tüketilen küçük bir silindir peynir)

Valtellina Matuscin (en az bir ay sonra tüketilir, bu düzleştirilmiş peynir silindiri peynir mayası ile kesilir)

Val Brembana Robiola (dikdörtgendir ve stracchino ile aynı prosedürle yapılır)

Beslenme: Orobica keçisi, genellikle yoğun otlatma ile beslenen bir cinstir. Yetiştiriciler, keçilerin bütün gün otlamasına izin verir. Bu cins yoğun otlatma ile yetiştirildiğinden yemin tamamlayıcı diyetinin günde 0,2 kg'ı geçmemesi gerekir.


Kaynakça
breedslist.com
goatsfarming.com
spoiltpups.com
learnnaturalfarming.com
roysfarm.com
au.b-p-painting.com

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.