Shetland Sığır Irkı


Shetland Sığır Irkı Nereden Gelmiştir?

Shetland Sığır Irkı, soyu tükenmekte olan hayvanlar listesindedir. Britanya’daki nadir ırklar risk grubu sınıflandırmasına dahil edilmiştir.

Vikinglerin M. S. 700-1100 döneminde Shetland Adaları’na getirdikleri sığırlara kadar uzandığı sanılan çok eski bir soy ağaçları vardır. Bu zamandan sonra ırka başka sığır ırklarının da etkileri olmuştur.

Küçük ölçekli çiftliklerde ve geniş otlama alanına sahip meralarda sığır eti üretim sistemlerine mükemmel adapte olurlar. Geleneksel üretim modellerine ve mera alanlarının korunmasına uygun bir sığır türüdür.

Irk, nesli tükenmekte olan hayvanlar listesindedir.  Irkın sayısının azalmasından endişe duyan bir grup anakara Birleşik Krallık yetiştiricisi 2000 yılında "Shetland Sığır Yetiştiricileri Derneği" kurmuştur. Ana hedefleri, zaman içinde unutulmuş olan türün temel niteliklerini hatırlatmak ve Shetland Sığır ırkını gelecek nesiller için korumaktır.


Shetland Sığırının Irk Özellikleri Nelerdir?

Shetland ırkının çoğunluğu siyah-beyaz renktedir; ancak kırmızı-beyaz görünümüne de sahip olanları vardır. Shetlandların boynuzu içe doğru ve hafifçe yukarı kıvrımlıdır. Bu şekle Viking stili denmektedir. Ancak çiftlik yönetim sistemlerine uygun olması için kimyasal ya da fiziksel boynuzsuzlaştırma işlemi yapılabilir. Ağustos ayından itibaren uzamaya başlayan uzun tüyleri onları kışın soğuk hava şartlarından korur. Yaz aylarında ise ince parlak tüyleri ile güzel görüntüleri dikkat çeker. Yılın her zamanı doğabilen yavruları uzun tüylü doğarlar. 


Shetland Sığır Irkının Verim Özellikleri Nelerdir?

Büyük bir hızla büyüyen buzağılar yetiştiricilerin dikkatini çekecek kadar günlük canlı ağırlık artışı kazanırlar. Shetland inekleri ile Simmental boğalarından olan erkek buzağılar 1.42 kg/gün ve dişiler 1.3 kg/gün ortalama verim elde edilmektedir. 200 günlük erkekler 324 kg ve dişiler 290 kg ağırlığına ulaşabilmektedir. Bu kiloya normal düzeydeki meralardaki otlama ile ulaşmaktadırlar. Shetland sığırları olağanüstü yiyecek arama kabiliyetine ve yiyeceği verim özelliklerine dönüştürme yeteneğine sahiptir.

Ortalama 450 kg ağırlığındaki Shetland ırkı inekler, emziren diğer ineklere oranla çok daha düşük gıda tüketimi ile 200 günde kendi ağırlığının %65-70’i kadar bir buzağı büyütebilirler.


Shetland Sığır Irkında Doğum Kolaylığı Nasıldır?

Shetland Irkı inekler kolay doğum yapmaları ile ünlüdürler. Jersey Irkı ineklerden sonra pelvis-doğum kanalı genişliğinde ikinci sıradadırlar. Saf olarak yetiştirilen Shetland Sığırları bu özelliklerini çok daha fazla muhafaza etmektedirler. Doğum periyotları kısadır. Her on bir ayda bir yavru elde etme oranları yüksektir.


Shetland Sığırları Ne kadar Sürede Kesim Ağırlığına Ulaşabilir?

Shetland Sığırları merada sadece otla beslense bile 30 ay içinde kesim ağırlığına ulaşabilmektedir. Doğum tarihleri göz önünde tutularak sadece bir kış besleme yapılarak da kesime gönderilebilir. 10 aylık yaşta kesime gönderilen bir hayvandan 150 ila 180 kg et randımanı beklenebilir.


Shetland Irkı İneklerin Süt Verimleri Ne kadardır?

Aynı ırk inekler arasında farklılıklar olsa da laktasyon dönemlerinde günlük ortalama 12 litre süt elde edilmektedir.


Neden Shetland Sığırı?

  • Uzun yaşam süresi ile onlu yaşlarında dahi üremeye devam ederler.
  • Verimsiz mera koşullarında bile gelişim randımanları yüksektir. Pahalı konsantre yemlere ihtiyaç duymazlar.
  • Sakin mizaçlı ve yetiştirmesi kolay bir ırktır.
  • Kombine üretim için uygun bir ırktır.
  • Yüksek doğurganlık ve kolay buzağılama özellikleri vardır.
  • Et kalitesi yüksektir.

 


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.