Zirai ilaç Uygulamasında Doğru Teşhis ve Uygulama Nasıl yapılmalı?

Zirai İlaçlama Yapmadan Tarım Mümkün Mü?

Tarımda verimin arttırılması ve kaliteli ürün elde edilmesine etki eden faktörlerden birisi de zirai mücadele ilaçlarıdır.

Kullanılacak zirai mücadele ilaçlarından istenilen faydayı sağlayabilmek için bilinçli bir seçim ve bilinçli bir uygulama yapılması gerekir.

Zirai mücadele ilaçları, mutlaka etiketinde tavsiye edilen zararlı, hastalık ve yabancı ota karşı ve mutlaka tavsiye edilen dozda kullanılmalı, etiketinde belirtilen son ilaçlama ile hasat arası bırakılması gereken süreye kesinlikle uyulmalıdır. Unutmayalım ki tek bir ilaç tüm zararlıları da hastalıkları da ve de yabancı otları da yok etmez.

Teknik Anlamda Uygulamada Karşılaştığımız Sorunlar Nedir Mesela?


Genellikle tavsiye edilen doz kullanılmayarak daha düşük doz ile tarlaya uygulama yapılıyor. Çiftçimiz maliyeti düşünerek doğru doz kullanmayıp sonrasında da ilaç öldürmedi diye şikayetle geliyor. Oysa ki aynı köy de diğer komşunun tarlasında doğru doz kullanıldığında şikayet gelmiyor.

Ekipman yetersizliği nedeniyle çiftçimizin komşusundan emanet alınan ilaçlama aletleri oluyor. Bir daha alamam düşüncesiyle yağışlı günde de  olsa bile ilaçlama yapılıyor. Lütfen yağışsız havalarda ilaçlama yapalım.


İlaçlama yapıldığında ilaçlama tankında yarım kalan ilacın tekrardan bitki üzerine uygulanması sonrasında iki kez ilaçlanan bölgeler de ilaç toksit madde oluşturarak verimi düşürüp bitki de ölümlere kadar yol açıyor. Yada ilaçlama tankında yarım kalan ilacını, aynı tankerde 3-4 gün bekletip birşey olmaz düşüncesiyle tarlasında uygulamak istiyor ve uygulama yaptığı yerlerde ilacın etkisiz olduğunu görüyor. Sorun yaşamak istemiyorsak fazla kalan ilacı ya komşumuza kullanması için vermeli yada uygun şekilde imha etmeliyiz.

İlaçlama esnasında rüzgar olduğu zamanlarda ilaç toprağa dengeli, düzgün düşmediği için yapılan ilaçlama sonrasında tarlada mesela yabancı ot ilaçlaması yapılmış ise otların birinin ölüp aynı alanda diğerinin ölmediğini söyleniyor. İlacın etkisiz olduğu ilk başta akla gelir ancak rüzgarlı hava da atıldığı ilk başta düşünülmez. Bu yüzden ilaçlamalarımızı rüzgarsız günlerde yapalım.

Komşum şu ilacı kullandı çok iyi oldu tarlası diyerek ilaç istenmez, tarlanızda teşhis yapılabilmesi için teknik destek almalısınız ve sonrasın da size tavsiye edilen zirai ilaçla uygulama yapmalısınız.

Zirai Mücadele İlacını Tanıyalım

Zirai mücadele ilaçları, tarımsal ürünlerin üretim, tüketim ve depolanmaları esnasında; onların besin değerini bozan, onlara zarar veren onları tamamen tahrip eden hastalık, zararlı ve yabancı otları kontrol altına almak için kullanılan, insan yapımı ya da bitkilerde doğal olarak bulunan kimyasal maddelerdir.

Aldığınız yada alacağınız zirai ilacın etiketini okuyunuz, hangi ürünlere ruhsatlı olduğunu inceleyin. Ticari isim vererek bu ilacı istiyorum denildiğinde yada aktif maddesini vererek bu ilacı kullandım ne kullanmalıyım diye sorulması gerekir.

Dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise çiftçimiz bilinçsiz ilaç kullandığında ve de farklı yerlerden ilaç aldığında kullandığı iki farklı ticari isimli ilacın aslında aynı aktifli ilaç olduğunu çoğu zaman bilemiyor ve bu da tarlada kullandığı üründe(zararlı, hastalık veya yabancı otlarda) bağışıklık yaparak sonraki ilaçlamalarda doğru doz kullanılsa bile ilacın sonuç vermediğini görecektir. Kullandığınız ilaçları, almadan önce bildiriniz ki aynı ilaçlar tekrardan kullanılmasın.

İlaç alırken ambalajı bozulmuş, ambalajından dökülmüş ve  raf ömrü dolmuş ilaçları almayınız ve de bedava verilse dahi kullanmayınız çünkü mahsülünüze zarar verebileceğini düşünün.

Zirai İlaçların Kullanım Öncesinde Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Öncelikle aldığınız ilacın etiketini okuyunuz, ne işe yarıyor diye inceleyin,

İlaçlanacak bölge de arıcılık ve ipek böceği yetiştiriciliği yapan yetiştiricilere; ilaçlama öncesinden gerekli tedbirlerin alınması için haber verilmeli,

İlaç hazırlama işlemi sırasında sigara içilmemeli, yiyecek tüketilmemeli ve içerisinde gıda maddeleri ile yem bulunan mutfak, samanlık, ahır ve benzeri yerlerde asla ilaç hazırlanmamalıdır,

İlaç hazırlarken eldiven ve maske sağlığımız için mutlaka kullanmalıyız,


Kapalı bir yerde ilaç hazırlama mecburiyeti var ise o yerin iyi havalandırılması gereklidir,

Tavsiye edilen doza mutlaka uyulmalıdır,

Etiketinde yazılı kültür bitkisinden başkasına kesinlikle kullanılmamalıdır,

İlaçlar uygulamaya hazırlanırken; mutlaka başka bir kapta bir miktar su ile bir ön karışım hazırlanmalı, daha sonra bu ilaçlı su içerisinde bir miktar su bulunan ilaçlama aletinin deposuna dökülmeli üzeri su ile tamamlanmalıdır. Eğer depoda köpüklenme olmuş ise bir süre beklenmeli, köpük indikten sonra su seviyesi kontrol edilip, tekrar su ilave edilmelidir,

İlaçlama tankına ilaç hazırlanıp konulmadan önce iyice yıkanmalıdır, daha önce kullanılmış farklı ilaç kalmış olabilir. Çoğu zaman ilk ilaçlama tankında farklı ilaç kalıntısı nedeniyle fitotoksite yaparak bitkilerde yanma ve gelişmede gerileme görülmektedir.

Zirai ilaçlama Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar Nedir ?

Boş ilaç kutuları tarla kenarlarına atılmamalı çünkü insan, hayvan ve çevre sağlığı için zararlıdır. İlaç kutularını yakarak imha edelim.

İlaçlama tankımızı iyice yıkamalıyız.

İlaçlama sonrası elimizi yüzümüzü bol sabunlu su ile yıkamalı ve üzerimizi değişerek duş almalıyız.

Zehirlenme durumunda en yakın sağlık kuruluşuna giderken ilaç ambalajını da beraberinde götürmeliyiz.

İlaç etiketi üzerinde yazılı son ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme süresine dikkat edelim.

Zirai Mücadele İlacının Depolanmasında Dikkat Etmemiz Gereken Nedir?

İlaçlar insanların girip çıkmadığı odalarda ve depolarda saklanmalı ve buralar kilitli olmalıdır.

İlaçlar gıda maddeleri, hayvan yemleri ile birlikte bir arada depolanmamalıdır.


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.