Αγελάδες Λιμουζίν


  Ποια είναι η ιστορία των βοοειδών λιμουζίν (Limousin);

  Προερχόμενα από 16.000 έως 13.000 χρόνια πριν, τα βοοειδή Λιμουζέν ίσως υπήρχαν από την αρχή της ίδιας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο σχηματισμός βοοειδών φυλών αγελάδων άρχισε στα μέσα του 18ου αιώνα, στη Γαλλία. Οι εργασίες αναπαραγωγής πραγματοποιήθηκαν με την αρχαία αγελάδα βοοειδών Aquitaine και μερικά δείγματα ζώων μεγάλου μεγέθους. Μοιάζοντας με τα βοοειδή Limousin, βρέθηκαν σχέδια σπηλιάς 20.000 ετών στο Montignac της Γαλλίας, στα σπήλαια Lascaux.

  Στις νότιες κεντρικές περιοχές της Γαλλίας, του Λιμουζίν και του Μάρκε, το κλίμα μπορεί να είναι σκληρό και το έδαφος να είναι τραχύ. Αυτό κατέστησε αδύνατη την καλλιέργεια καλλιεργειών στην περιοχή. Τα βοοειδή Limousin, λόγω ενός τέτοιου περιβάλλοντος, εξελίχθηκαν σε ανθεκτική, προσαρμόσιμη φυλή. Επιπλέον, λόγω της απομονωμένης φύσης των περιοχών και της έλλειψης φυσικών πόρων που τις περιβάλλουν, τα βοοειδή θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με μικρή εξωτερική γενετική παρέμβαση.


  Εκτός από τις ιδιότητες του βοείου κρέατος, τα βοοειδή Limousin απέκτησαν εξαιρετική φήμη για την απόλυτη δύναμή τους. Το 1698, η Rene Lafarge είπε: «Τα βόδια λιμουζινών ήταν παγκοσμίως γνωστά και εκτιμήθηκαν τόσο ως θηρία βάρους όσο και βοοειδή».

   Έκτοτε, η Γαλλία ανέπτυξε τα βοοειδή Limousin από μια φυλή βοοειδών που εργάζεται στην παραγωγή βοείου κρέατος υψηλής ποιότητας.

   Παρά το εντυπωσιακό τους μέγεθος, δεν επιτρέπεται η εισαγωγή βοοειδών Limousin (μαζί με όλα τα γαλλικά βοοειδή) στις ΗΠΑ, καθώς η Γαλλία ήταν γνωστή για τη νόσο του αφθώδους πυρετού. Ο Καναδάς, ωστόσο, δημιούργησε ένα πρόγραμμα καραντίνας 3 βημάτων, επιτρέποντας την εισαγωγή του. Ο πρώτος ταύρος εισήχθη από τη Γαλλία στον Καναδά το 1968. Μόλις καραντίνα ήταν  ολοκληρωνόταν, το σπέρμα Λιμουζίνης μπορούσε να αποσταλεί σε όλες τις ΗΠΑ. Αργότερα, το 1971, ο πρώτος ταύρος Λιμουζίν τελικά εισήχθη στις ΗΠΑ.

   Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των βοοειδών Λιμουζίν (Limousin);


   Τα βοοειδή λιμουζίνας έχουν χρυσό-κόκκινο χρώμα, ελαφρύτερο στομάχι, πρωκτό, άκρο ουράς, μηρούς και περιοχή ματιών και ρύγχους. Ωστόσο, η λιμουζίνα με μαύρη γενετική εμφανίζει διαφοροποίηση στο χρώμα. Τα μοσχάρια αυτής της παραλλαγής ξεκινούν από ανοιχτό καστανό ή καφέ, πριν ωριμάσουν σε βαθύ μαύρο.

   Όπως μπορεί να θεωρηθεί από τη φύση τους, τα βοοειδή Limousin είναι μεγάλα σε μέγεθος με ένα ισχυρό σκελετό. Παρά το μέγεθός τους, τα βοοειδή Limousin έχουν κοντούς λαιμούς και μικρά κεφάλια, με κοντά μέτωπα και ρύγχος. Έχουν κέρατα που αρχικά είναι οριζόντια, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να καμπυλώνουν προς τα πάνω και προς τα εμπρός. Είναι πιο σκούρα στις άκρες με κίτρινη βάση.  Το μήκος του σώματος είναι διπλάσιο από το ύψος του ζώου στο ακρώμιο. Τα πόδια των αγελάδων είναι ισχυρά, σε μεγάλη απόσταση. Οι γοφοί και το ακρώμιο διακρίνονται σαφώς από τους αναπτυγμένους μυς. Το ύψος στο ακρώμιο ενός ενήλικου ατόμου δεν υπερβαίνει τα 140 εκ. Το μήκος του ταύρου του ταύρου είναι ίσο με 2,5 μ.

   Τέλος, οι ταύροι λιμουζίν είναι γνωστοί ότι είναι εξαιρετικά γόνιμοι, παρέχοντας εξαιρετική παραγωγικότητα με χαμηλό κόστος. Έχουν επίσης εξαιρετικά υψηλή απόδοση σφάγιου, παράγοντας βοδινό κρέας με χαμηλά λιπαρά.   Απόδοση:

   Για μια ετήσια γαλουχία, μια αγελάδα παράγει 1500 λίτρα γάλακτος, με 5% λίπος. 

   Διαθέτει μοσχάρια ανάπτυξης: 

   • κατά τη γέννηση, το μοσχάρι ζυγίζει περίπου 40 κιλά,
   • κατά τη διάρκεια της αναρρόφησης, με την προσθήκη μιας ισορροπημένης διατροφής, η ημερήσια αύξηση είναι 1 κιλό,
   • η σφαγή των ζώων διεξάγεται σε 8 μήνες από τη γέννηση, όταν οι μόσχοι έχουν ζων βάρος 400-500kg.

   Η απόδοση του κρέατος, μετά τη σφαγή ενός ζώου, είναι 67% (για σύγκριση, στις φυλές γάλακτος είναι 50%). Το κρέας έχει μια λεπτή δομή και μια μικρή ποσότητα λίπους.

   Πλεονεκτήματα της φυλής:

   • πρόωρη ωριμότητα
   • ανεξιθρησκία στις συνθήκες κράτησης
   • αντοχή στην ασθένεια
   • ανάπτυξη μητρικού ενστίκτου  στις αγελάδες,
   • εύκολη διέλευση του τοκετού
   • υψηλής ποιότητας κρέατος και μεγάλη απόδοση σφαγής.

   Υπάρχουν μόνο δύο μειονεκτήματα αυτής της φυλής: 

   • η επιθετικότητα των ατόμων και
   • το αδύναμο σεξουαλικό κυνήγι των αγελάδων. Τα ζώα πρέπει να διεγείρονται τεχνητά, να περιέχουν ομάδες με υποχρεωτική παρουσία αρρένων. Η συμπεριφορά του ταύρου σε σχέση με την αγελάδα συμβάλλει στον προσδιορισμό της παρουσίας του κυνηγιού και στην πραγματοποίηση της τεχνητής γονιμοποίησης.


   Τα ζώα είναι εξαιρετικά ανεπιτήδευτα και δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες κράτησης. Κατά κανόνα, το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου, οι αγελάδες περνούν  το χρόνο τους στα περιφραγμένα βοσκοτόπια, κινούνται ελεύθερα γύρω από την περιοχή. 

   Το χειμώνα, τα ζώα φυλάσσονται σε ευρύχωρα υπόστεγα. Οι αγελάδες δεν χρειάζονται πρόσθετη θέρμανση, αρκεί να παρακολουθείται η παρουσία ξηρών απορριμμάτων και να τροφοδοτείται άφθονα. Η χειμερινή  άσκηση για τα ζώα είναι απαραίτητη. Σε ηλιόλουστες και ήσυχες καιρικές συνθήκες, οι αγελάδες απελευθερώνονται στο στυλό, όπου τοποθετούνται με ρολά σανό και δημιουργούν πότες με ζεστό νερό. Η φυλή λιμουζίνα αντέχει  απολύτως  τους  χειμώνες και δεν φοβάται τους παγετούς.

   Ο τοκετός στις αγελάδες είναι συνήθως εύκολος. Δεν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Η ίδια η αγελάδα γλείφει τον μόσχο, τρώει το τελευταίο (πρόσφατα πιστεύεται ότι δεν βλάπτει την αγελάδα). Ένα υγιές μωρό σύντομα σηκώνεται και βρίσκει το μαστό της μητέρας. Μετά από λίγες μέρες, φροντίζοντας να αισθάνονται καλά η μητέρα και το παιδί, απελευθερώνονται στο γενικό κοπάδι. Οι αγελάδες λιμουζίνας φροντίζουν τις μητέρες, δεν θα βλάψουν το μοσχάρι τους.

   Ποιο είναι το σωματικό βάρος των βοοειδών Λιμουζίν (Limousin);


   Η θηλυκή  λιμουζίνα κατά μέσο όρο είναι περίπου 650 κιλά ενώ τα ώριμα αρσενικά έχουν βάρος περίπου 1000 κιλών.


   Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.