Αγελάδες Τζέρσεϋ


Ποια είναι η ιστορία των βοοειδών Τζέρσεϋ (Jersey) ;

H φυλή Τζέρσεϋ (Jersey) είναι βρετανική φυλή μικρών γαλακτοπαραγωγών βοοειδών από το Jersey, στα βρετανικά νησιά της Μάγχης. Είναι μία από τις τρεις φυλές βοοειδών του Channel Island, οι άλλες είναι οι Alderney - τώρα εξαφανισμένες - και η Guernsey. Αν και τα βοοειδή του Τζέρσεϋ πρωτοεμφανίστηκαν σε αυτό το νησί το 1600, υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με την προέλευση της φυλής. Αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς από πού προέρχονται τα βοοειδή του Τζέρσεϋ, προτιμήθηκαν στα ταξίδια με πλοία επειδή δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο επειδή είναι μικρά και μπορούν να καταναλώνουν λιγότερες ζωοτροφές και να έχουν πολλή απόδοση. Η άποψη οι Βίκινγκς έφεραν μαζί τους αυτά τα μικρά κίτρινα ζώα, με αυτή τη μέθοδο είναι πιο διαδεδομένη.

Η φυλή απομονώθηκε από εξωτερική επιρροή για πάνω από 200 χρόνια, από το 1789 έως το 2008. Το 1789, οι εισαγωγές ξένων βοοειδών στο Τζέρσεϋ απαγορεύτηκαν από το νόμο για να διατηρήσουν την καθαρότητα της φυλής, αν και οι εξαγωγές βοοειδών και σπέρματος ήταν σημαντικοί οικονομικοί πόροι για το νησί. Τον Ιούλιο του 2008, οι πολιτείες του Τζέρσεϋ έκαναν το ιστορικό βήμα για τον τερματισμό της απαγόρευσης των εισαγωγών και επιτρέποντας την εισαγωγή σπέρματος ταύρου από οποιαδήποτε φυλή βοοειδών, αν και μόνο το σπέρμα που είναι γενετικά καθαρό. 
Τα βοοειδή του Τζέρσεϋ εξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1850 περίπου.  Στις ΗΠΑ, μερικές φορές γίνεται διάκριση μεταξύ του «American Jersey», το οποίο είναι σχετικά χονδροειδές και μεγάλο και έχει εκτραφεί επιλεκτικά κυρίως για την παραγωγή γάλακτος, και τον αρχικό ή τον τύπο "Νησί" το τελευταίο μπορεί επίσης να ονομαστεί "Μινιατούρα Τζέρσεϋ". 

Τα βοοειδή Τζέρσεϋ (Jersey) προσαρμόζονται καλά σε διάφορα κλίματα και περιβάλλοντα σε αντίθεση με άλλες φυλές που προέρχονται από εύκρατα κλίματα, αυτές οι αγελάδες μπορούν να ανεχθούν τη θερμότητα πολύ καλά. Έχει εξαχθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. σε μερικά από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Γαλλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εξελιχθεί σε μια ανεξάρτητη φυλή.

Είναι εξαιρετικά παραγωγική φυλή - οι αγελάδες μπορούν να δώσουν πάνω από 10 φορές το βάρος τους σε γάλα ανά γαλουχία και το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και έχει χαρακτηριστική κιτρινωπή απόχρωση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των βοοειδών Τζέρσεϋ (Jersey);

Οι αγελάδες εμφανίζονται σε όλες τις αποχρώσεις του καφέ, από ανοιχτό καφέ έως σκούρο καφε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άκρα ή το κάτω μέρος του σώματος καλύπτονται με λευκές κηλίδες. Οι ταύροι διαφέρουν από τις δαμαλίδες στους σκοτεινούς λαιμούς, τα άκρα και τα κεφάλια. Μια σκοτεινή λωρίδα τρέχει κατά μήκος της ραχιαίας περιοχής. Έχουν κεφαλή μικρού μεγέθους και το μέσο ύψος τους κυμαίνεται 1,2 m. Οι ταύροι μπορεί να είναι απρόβλεπτοι ή επιθετικοί ιδίως κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος.


 Αναπαραγωγή:

Οι αγελάδες είναι σε θέση να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή των μόσχων σε ηλικία περίπου 2 ετών, οι τοκετοί τους είναι εύκολοι και δεν χρειάζονται βοήθεια. 

Αποδόσεις:

Το βάρος των νεογέννητων μοσχαριών είναι περίπου 25-30kg. 

Οι μέσες ετήσιες αποδόσεις γάλακτος ετησίως είναι περίπου 4.500 λίτρα που φθάνει να κυμαίνεται  από 7.000 έως και 10.000 λίτρα μετά από χρόνια επιλεκτικής αναπαραγωγής καθώς και σωστής διατροφής.

Η αγελάδα του Τζέρσεϋ δεν εκτρέφεται τόσο για την παραγωγή κρέατος όσο και για την απόκτηση γάλακτος από αυτήν, επομένως, αυτά τα ζώα δεν εκτρέφονται για την απόκτηση προϊόντων κρέατος έτσι Οι δείκτες της παραγωγικότητας του κρέατος δεν είναι πολύ υψηλοί.  Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει μελέτες για την αύξηση της απόδοσης του κρέατος χρησιμοποιώντας σπέρμα  βοοειδών Angus  από το νησί Τζέρσεϋ. 


Παράγοντες που συμβάλλουν στη δημοτικότητα της φυλής είναι:

  • Η ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερου αριθμού αγελάδων αρμέγματος ανά μονάδα επιφάνειας λόγω του χαμηλότερου σωματικού βάρους, συνεπώς χαμηλότερων απαιτήσεων συντήρησης και ανώτερης ικανότητας βοσκής
  • Ευκολία στη γέννηση και σχετικά χαμηλότερος ρυθμός δυστοκίας, γεγονός που οδηγεί στη δημοτικότητά τους στη διασταύρωση με άλλες γαλακτοκομικές και ακόμη και φυλές βόειου κρέατος για τη μείωση των σχετικών με τον τοκετό τραυματισμών
  • Υψηλή γονιμότητα
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (περίπου 5,45%) και πρωτεΐνες (περίπου 3,85%), καθώς και η ικανότητα ευημερίας σε τοπικά παραγόμενες ζωοτροφές 
  • Αυτή η φυλή εγκλιματίζει τέλεια και προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες κράτησης. 
  • Η φυλή αγελάδων του Jersey είναι πολύ ήρεμη και ήσυχη
  • Τα βοοειδή Jersey μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος καταναλώνοντας λιγότερες τροφές σε σύγκριση με άλλες μεγάλες φυλές.

Στο νησί του Τζέρσεϋ, οι αγελάδες αρμέγονται δύο φορές την ημέρα στις 06:00 και 16:00. Το 2019 στο νησί παρήχθησαν 30 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος από 4000 αγελάδες Jersey, τα 9 εκατομμύρια λίτρα αυτού  εξήχθησαν στην Αγγλία, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για παραγωγή παγωτού.

Ποιο είναι το σωματικό βάρος των βοοειδών Τζέρσεϋ (Jersey);


Οι ταύροι Jersey ζυγίζουν μεταξύ 550 και 850 kg και οι θηλυκές Jersey μεταξύ 400 kg και 500 kg.


 Trinity Manor Farm


Hamzabey Jersey Dairy FarmLa Ferme Jersey Dairy Farm


Classic Herd Jersey Dairy Farm


Cottage Dairy Farm Jersey


Les Augerez Jersey Dairy Farm


Farmow Smart Herd Management Software And App


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.