Angora (Ankara-Tiftik) Keçisi



Batı ülkelerinde "MOHAİR" diye adlandırılan Tiftik, bütün dünyaya yurdumuzdan yayılan Ankara keçisinin ürünüdür. Bu sebeple Tiftik keçisi dünya literatüründe Ankara Keçisi (Angora Goat) olarak tanınır.

Angora keçisi nereden ve ne zaman gelmiştir?

Hepimizin bildiği gibi, Türkler yüzyıllar önce Ankara'ya ve çevresine Ankara keçilerini getirmiştir. Bölgenin kurak iklimi ve toprağı ile iyi bir şekilde bağdaşarak bugünkü yapı ve tiftik özelliklerini burada kazandıkları bilinmektedir. Ankara keçisi o tarihten bugüne Anadolu'nun seçkin ve karakteristik bir gelir ırkı olma niteliğini muhafaza etmiştir. 

19. yüzyılda ince lifli ürünlere olan ilginin artması ve bir sanayi dalı oluşturması nedeni ile Uzak ve Yakın Doğu'dan ince lifli ırklar Avrupa, Amerika ve Avusruralya’ya götürülmüştür. 1849 yılında Sultan Abdülmecit'in armağanı olarak Dr. James Page Davis'e 7 Ankara keçisi verilmiştir. 

1980'li yıllarda Ankara Tiftik Keçisi 19. yüzyılda çeşitli dünya ülkelerine değişik yollardan götürülerek yetiştirmeye alınmıştır. Günümüzde Türkiye dışında kaliteli tiftik üretimi yapan ülkeler, Güney Afrika ve ABD'dir. 1998 yılında ABD'de "Angora goat breeders association" birliği kurulmuştur.


ABD'ye ilk kez 1849 yılında Türkiye’den Tiftik keçisi götürülmüştür. Tiftik keçisi yetiştiriciliği Texas’da 7 keçi ve transport sırasında doğan 2 erkek oğlakla başlanmıştır. Türkiye, Tiftik keçi varlığını tehlikeye düşürmediği sürece, Tiftik keçi çıkışı yasaklanmamış; ancak 1881'de. Sultan II. Abdülhamit, Tiftik keçi çıkışını yasaklamıştır. 1790 yılında da deri ve Tiftik keçi oğlağı çıkışına da yasaklama gelmişti. Anılan yasaklama tarihine kadar 300 Tiftik keçisi daha ABD'ye götürülmüştür.

Güney Afrika da 1911 tarihinde Tiftik keçi çıkış yasağı koymuştur. Ancak bu önlemlerde geç kalınmıştır. Çünkü ABD, 1898 yılına kadar Tiftik Endüstrisini kurmuş ve Tiftik keçisi sayısını 250.000 dolayına çıkarmıştır. Seleksiyon ile ABD Tiftik Keçisi, Türk Tiftik Keçisine göre daha iri yapılı ve çevre koşullarına daha dayanıklıdır.

Angora keçisi özellikleri nelerdir?


  • Vücut küçük yapılı, ince ve zariftir.
  • Başın yandan görünüşü dişilerde hafif içbükey ya da düz; tekelerde ise dış bükeydir.
  • Sağrı omuzdan biraz yüksek, arka bacaklar önlerden biraz daha uzundur.
  • Yüz ve bacaklar dışında bütün bedeni tarsal ve çarpal eklemlere kadar ince yumuşak parlak ve lüleli tiftikle örtülüdür.
  • Vücut rengi beyazdır; ancak az da olsa krem, sarı, gümüşi gri, kahverengi ve siyah renkte olanlarına da rastlanır.
  • Erkek ve dişiler boynuzludur. Boynuz yapısı erkeklerde burgu şeklinde kuvvetli, uzun ve geriye doğru hafifçe kıvrık; dişilerde ise daha zayıf, kısa ve arkaya kıvrıktır.
  • Özel bakım ve besleme istemez.
  • Kışın basit, üç yanı kapalı sundurma ya da kapalı ağıllarda, diğer mevsimlerde açık alanlarda barındırılır.
  • Sarp kayalık ve engebeli arazilerde rahatlıkla yetiştirilir.
  • Sürü idaresi kolaydır.
  • Ani yem değişikliklerine dirençlidir.

Angora keçisinin vücut ölçüleri ve verim özellikleri nelerdir?

Erkek
Dişi
Canlı Ağırlık
33-62 kg
22-45 kg
Göğüs çevresi 
31-73 cm
67-88 cm
Vücut uzunluğu
61-72 cm51-69 cm
Sürü doğum oranı
%85.5
%85.5
Bir doğumda oğlak sayısı 

1.06
Oğlak doğum ağırlığı 
2.6 kg2.4 kg
Oğlak yaşama gücü
%92.6
%92.6
Sütten kesim zamanı 
120-135 gün
120-135 gün
Süt verimi

25-50 lt
Tiftik verimi
1.3-6.5 kg 
1.3-6.5 kg 





KAYNAKÇA :
  1. tarimorman.gov.tr
  2. veteriner.cc
  3. tiftikbirlik.com.tr
  4. ozevren.com.tr



Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.