Kıl Keçisi



Kıl keçisi, ülkemizde en çok yetiştiriciliği yapılan keçi ırkıdır. Ülkemizin et ve süt açığının belirleyici bir yüzdesini karşılamaktadır.

Kıl keçisi nereden ve ne zaman gelmiştir?

Halk arasında "Kara keçi" olarak da bilinir. Kıl keçileri coğrafi bölgelerimize yayılmış olmakla birlikte, denize yakın ormanlık ve çalılık alanlarda yaygın olarak yetiştirilmektedir; Ege,  Akdeniz,  Marmara, Güneydoğu Anadolu,  Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri'ne yayılmıştır.

Türkiye'mizin yerli Kıl keçileri, Anadolu'nun iklim, çevre ve yetiştirme koşullarına dayanıklı, zayıf meralardan iyi yararlanabilen kanaatkar hayvanlardır.

Kıl keçisi fundalık ve makiliklerden çok yararlanabilen, meyilli ve kayalık arazilere iyi tırmanabilen ve sert iklime dayanıklı bir keçi ırkıdır.

Kıl keçilerinin yetiştirildikleri bölge, uygulanan bakım ve beslemenin farklı tipleri vardır. 2008 yılı verilerine göre Türkiye'nin keçi varlığı  5.600.000 baştır. Bu keçi varlığımızın % 97'sini Kıl keçisi oluşturmaktadır.

Kıl keçisinin genel özellikleri nelerdir?

  • Genellikle vücut orta irilikte olmakla birlikte, bölgeden bölgeye büyük farklılıklar göstermektedir.
  • Rengin siyah olması nedeniyle bazı bölgelerde kara keçi olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte gri, kahverengi, mavi alaca ve kır renkli olanları da görülür.
  • Tek renkli siyah ve beyaz bireylerde iki taraflı ağza kadar inen kahverengi veya beyaz lekelerle, bacak uçları ve süt aynası çevresindeki renk açılması yaygındır. Deri rengi koyudur.
  • Erkekler ve dişiler çoğunlukla boynuzludur. Boynuzlar erkeklerde gelişmiştir; boynuz uçları arasındaki mesafe 60 -70 cm'ye ulaşabilmektedir. Boynuz, dişilerde geriye doğru kıvrılmakta bir iki kıvrım yapabilmektedir ve erkeklerinkine göre daha zariftir. Boynuz kesiti oval veya yuvarlaktır.
  • Kıl keçilerinin kötü bakım şartlarında ve zor tabiat koşullarında hayatta kalma yetenekleri mükemmeldir.
  • Kara keçi hiç ilave  yem vermeden dahi et ve süt verimini devam ettirebilen dünyadaki yegane keçi ırkıdır.
  • Kıl keçisinin makilik alanlarda çalı ve otlarla beslendiği göz önüne alınırsa, kıl keçisinin eti ve sütü tamamen organiktir. Organik hayvansal üretim yapmak isteyenlerin kıl  keçisi yetiştiriciliğine  yönelmeleri doğru bir seçim olacaktır.
  • Kıl keçisi sahibine  en çok kazanç sağlayan keçi ırklarımızdan biridir. Kıl Keçilerinin kötü bakım şartlarında, Saanen keçi yetiştiriciliği yapılsa herhalde hayatta bir tane Saanen keçisi kalmayacaktır. Aslında en az masrafla en çok verime ulaşılan keçi yetiştiriciliği kıl keçisi yetiştiriciliğidir. Masrafsız karlı bir keçi yetiştiriciliği yapmak isteyenler kıl keçisi yetiştiriciliğine yönelmeleri gerekmektedir.
  • Kıl Keçisi etinin, kolestrol oranı düşük yağsız lezzetli bir ete sahiptir.

Kıl keçisinin verim özellikleri nelerdir?

  • Kıl keçilerinin döl verimi çok yüksek değildir; bir doğumda genellikle bir oğlak elde edilir.
  • Laktasyon süreleri 180-235 gün ve laktasyon süt verimleri 100-130 kg arasındadır.
  • Sütteki yağ oranı % 5-5.5 arasındadır.
  • Keçilerde canlı ağırlık 45-65 kg, tekelerde 60-90 kg'dır.
  • Kıl verimi tekelerde 1-2 kg, keçilerde 0.5-1 kg arasındadır.



kaynakça:
I. tavsiyeediyorum.com
II. adanadkkbirlik.com
III. turkiyekoyunkeci.org
IV. veteriner.cc
V. esk.gov.tr


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.