Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας - Γερμανικό

Ποια είναι η ιστορία του προβάτου Ανατολικής Φρισλανδίας ή Γερμανικού προβάτου (East Friesian Sheep);

Το Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας (East Friesian Sheep) ή κοινώς Γερμανικό πρόβατο κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή της Γερμανίας. Είναι μια από τις καλύτερες φυλές προβάτων όσον αφορά την απόδοση γάλακτος. Στην Ευρώπη ο βασικός σκοπός της φυλής είναι να παράγει γάλα. Ωστόσο, η φυλή χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της γονιμότητας και της παραγωγής γάλακτος με μη γαλακτοκομικές φυλές προβάτων. 

Το Πρόβατο Ανατολικής Φρισλανδίας (East Friesian Sheep) δεν εισήχθη στη Βόρεια Αμερική μέχρι τη δεκαετία του 1990, αλλά από τότε, λόγω της υψηλής απόδοσης γάλακτος, έχει γίνει γρήγορα η φυλή επιλογής μεταξύ των εμπορικών παραγωγών πρόβειου γάλακτος, αν και γενικά δεν έχουν καθαρόαιμη μορφή.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του προβάτου Ανατολικής Φρισλανδίας ή Γερμανικού προβάτου (East Friesian Sheep);


Τα Φριζλανδικά πρόβατα δεν έχουν κέρατα, διαθέτουν άσπρο μαλλί και πρόσωπα, ενώ τα πόδια τους δεν έχουν μαλλί. Το φυσικό χαρακτηριστικό της φυλής είναι η λεπτή και χωρίς μαλλί ουρά. Τα Γερμανικά πρόβατα είναι μεγαλόσωμα με το ύψος των θηλυκών να ανέρχεται σε 75-80cm και 70-85 ενώ  των αρσενικών είναι από 85 – 90cm.

• Δεν είναι μια πολύ ανθεκτική ή προσαρμόσιμη φυλή, αλλά οι διασταυρούμενες φυλές τους μπορεί να είναι.

• Υπήρξε αξιοσημείωτη επιτυχία η διασταύρωσή τους με τη φυλή Awassi σε μεσογειακά ή ημι-ξηρά περιβάλλοντα.

• Οι Ανατολικοί Φρισιανοί που διασταυρώθηκαν με τη φυλή Lacaune υπήρξαν επιτυχία στο περιβάλλον του Ουισκόνσιν.

• Τα πρόβατα  έχουν ροζ μύτες και τα κεφάλια και τα πόδια τους είναι καθαρά από μαλλί, με λεπτή ουρά.

• Τα κεφάλια τους είναι φυσικά μολυσμένα.

• Έχουν γενικά ανοιχτές οπλές.

• Το πιο διακριτικό χαρακτηριστικό ενός Ανατολικού Φρισλανδού είναι η ουρά του, η οποία περιγράφεται ως "ουρά αρουραίου" επειδή είναι λεπτή και χωρίς μαλλί.

• Αλλού στο σώμα τους έχουν λευκό μαλλί που είναι περίπου 35-37 μικρά, με μήκος συρραφής 120-160 mm.

• Το δέρμα της Ανατολικής Φρισλανδίας κυμαίνεται από 4–5 κιλά.

• Υπάρχει επίσης μια σκούρα καφέ παραλλαγή των Ανατολικών Φρισίων.

• Ο Ανατολικός Φρισλανδός παράγει περίπου 300-600 λίτρα γάλακτος, για γαλουχία 200 έως 300 ημερών.

• Υπάρχουν αναφορές για μεμονωμένα ζώα με απόδοση γάλακτος που φτάνει τα 900 λίτρα, μετρώντας το γάλα που θηλάζεται από τα αρνιά, καθώς και το άρμεγμα με μηχανή. 

Ποιο είναι το βάρος του προβάτου Ανατολικής Φρισλανδίας ή Γερμανικού προβάτου (East Friesian Sheep);

Το βάρος του κριού της Ανατολικής Φρισλανδίας κυμαίνεται από 100–120 κιλά ενώ της προβατίνας 70–95 κιλά.Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.