Πρόβατο Ασσάφ

Ποια είναι η ιστορία του προβάτου Ασσάφ (Assaf);

Το Ασσάφ (Assaf) είναι μια φυλή εξημερωμένων προβάτων από το Ισραήλ. Η φυλή Assaf αναπτύχθηκε διασταυρώνοντας τα πρόβατα Awassi και Γερμανικής Ανατολικής Φρισλανδίας, έκτοτε  έχει εξαπλωθεί σε άλλες μεσογειακές χώρες (Πορτογαλία 1991 και Ισπανία 1977) και έχει εξαχθεί στη Χιλή 1998, Περού 2006 και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η φυλή Ασσάφ (Assaf)  εισήχθη στην Ισπανία για πρώτη φορά από τον José Luis Moncada, έναν αγρότη που βρίσκεται στο Gordoncillo (León), ο οποίος εισήγαγε από το Ισραήλ 320 προβατίνες και 77 κριάρια μεταξύ 1977 και 1980. Αργότερα, το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων ( ΗMAPA) απαγόρευσε περαιτέρω εισαγωγές από το Ισραήλ για λόγους υγείας, με το πρόσχημα της πρόληψης του Bluetongue. Οι Ισπανοί αγρότες άρχισαν να χρησιμοποιούν τη διέλευση Assaf Rams με τις προβατίνες Churra και Castellana. Στην Ισπανία, υπάρχουν 450.000 πρόβατα Assaf.

Το Ασσάφ(Assaf) είναι μια φυλή διπλής χρήσης, που εκτρέφεται κυρίως για παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Οι Ισραηλινοί εκτροφείς προβάτων βελτιώνουν τη φυλή Awassi τα τελευταία 85 χρόνια. Το 1930, τα πρόβατα Awassi παρήγαγαν κατά μέσο όρο περίπου 40 λίτρα γάλακτος ετησίως. Μέσω προσεκτικών τεχνικών εκτροφής και σίτισης εκτός από τη γενετική επιλογή, οι Ισραηλινοί οικογένειες έχουν αυξήσει δραστικά αυτόν τον αριθμό. Τα νέα βελτιωμένα πρόβατα Awassi παράγουν τώρα κατά μέσο όρο 550 λίτρα γάλακτος ετησίως. Το μειονέκτημα των προβάτων Awassi είναι ο ρυθμός αναπαραγωγής τους. Οι προβατίνες Awassi αναπαράγονται συνήθως μόνο μία φορά το χρόνο και συνήθως γεννούν μόνο ένα αρνί.

Οι Ισραηλινοί εκτροφείς προβάτων δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα διασταυρώνοντας ένα νέο είδος προβάτου. Ξεκινώντας το 1955, οι αγρότες διασταύρωσαν το βελτιωμένο Ισραηλινό Awassi με τη γερμανική φυλή Ανατολικής Φρισλανδίας.

Ο Γερμανός Ανατολικός Φρισλανδός είναι γνωστός τόσο για την υψηλή παραγωγή γάλακτος όσο και για την υψηλή γονιμότητα, αλλά δεν ταιριάζει στις συνθήκες του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί αγρότες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός 3/8 East Friesian και 5/8 Awassi ήταν ο ιδανικός συνδυασμός για βελτιστοποιημένη ζωτικότητα, παραγωγή γάλακτος και ποσοστό γεννήσεων.

Το νέο πρόβατο διασταύρωσης ονομάζεται πρόβατο Ασσάφ (Assaf) και συνδυάζει τις θετικές ιδιότητες των φυλών Awassi και Γερμανικών Ανατολικών Φρισλανδών. Η ζήτηση για αυτή τη φυλή αυξάνεται κάθε χρόνο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Προβάτου Ασσάφ (Assaf);

Τα πρόβατα Ασσάφ(Assaf)  χαρακτηρίζονται για το υψηλό τους επίπεδο γαλακτοπαραγωγής, με υψηλές αποδόσεις, μεγάλη ανθεκτικότητα, ταχύτατη ανάπτυξη και υψηλή γονιμότητα

  • Το κεφάλι είναι μεγάλο και σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα, μακρύ και με κυρτό προφίλ.Τα αυτιά του είναι μεγάλα, πλατιά και μακριά, και συνήθως εμφανίζουν μια καμπύλη στην άκρη τους. Κατά κύριο λόγο δεν έχουν κέρατα.
  • Το στήθος είναι μακρύ, δυνατό και μυώδες, και με αρκετές φορές μακρύ τρίχωμα.
  • Ο κορμός είναι πλατύς και μακρύς με ελαφρώς τοξωτά πλευρά και πλατιά ουρά. Οι μαστοί είναι συμμετρικοί με μεγάλες προς μεσαίες θηλές.
  • Τα πόδια είναι ισχυρά άκρα με μέση αναλογία μήκους προς κορμό. Οπλές συμμετρικές και σκληρές.
  • Το τρίχωμα είναι λευκό, που σε μερικές περιπτώσεις είναι κοκκινωπό στο κεφάλι και το στήθος. Βάρος μαλλιού 5 κιλά στους κριούς και 2,8 κιλά στις προβατίνες. Διάμετρος ινών 30 μ.

Τα πρόβατα Ασσάφ(Assaf) παράγουν κατά μέσο όρο 450 λίτρα γάλακτος ετησίως και έχουν μέση παραγωγικότητα περίπου 3 αρνιών σε 2 χρόνια με μέσο όρο πολυδυμίας 1,6. Αν και η παραγωγή γάλακτος είναι ελαφρώς χαμηλότερη από εκείνη των προβάτων Awassi, η παραγωγικότητά τους είναι σημαντικά υψηλότερη.

Πρωτεΐνες στο γάλα 5,4%. Λίπος γάλακτος 6,65%. 

Ποιο είναι το σωματικό βάρος του Προβάτου Ασσάφ(Assaf);


Το βάρος των κριών κυμαίνεται μεταξύ 95-110 kg, ενώ των προβατίνων  70 - 80 kg.Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.