Pygmy (Pigmi) Keçisi


Pigmi keçisi (Cüce keçiler), genetik olarak cüce olan minyatürlerdir. Esas olarak eğlence, ilgi ve arkadaşlık için tutulurlar.

Pigmi Keçisi Nereden ve Ne Zaman Gelmiştir?

Pigmi keçisine başlangıçta "Kamerun Cüce Keçisi" denilmekteydi. Keçi ırkının yayılım alanı çoğunlukla Batı Afrika ülkeleriyle sınırlıdır. Cüce keçilerin benzer biçimleri, tüm Kuzey Afrika'da, güneybatı Afrika ülkelerinde ve ayrıca doğu Afrika'da da görülmektedir. Ancak bizim ilgilendiğimiz ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sahip olduğumuz Kamerun Cüce keçisi dediğimiz ırktır. Aslında eski Fransız Kamerun bölgesinden gelen cinstir.

Kamerun keçileri, Afrika'dan, egzotik hayvanlar olarak sergilendikleri İsveç ve Almanya'daki hayvanat bahçelerine ihraç edilmiştir. Oradan İngiltere, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmişlerdir. 1959'da Kaliforniya'daki Rhue ailesi ve New York'taki Catskill Game Farm, İsveç'ten ilk belgelenmiş Pigmi keçilerini teslim almıştır. Bu hayvanların yavruları ve daha önceki ithalatlar, hayvanat bahçelerine, tıbbi araştırmalara ve bazı özel kişilere satılmıştır.

Zaman içerisinde bir kısım araştırmacılar ve halktan bazı kişiler, bu cüce Pigmi keçi ırkını çok sevimli buldukları için yetiştirmeye başlamışlar ve bu şekilde cüce Pigmi keçisi yaygınlaşmıştır.

Pigmi Keçisi Irk Özellikleri Nelerdir?


Genellikle sessiz ve uysaldırlar, ancak keçilerden bekleneceği gibi bazı farklılıklar vardır.

Aslında diğer keçi ırklarına göre küçük cüsseli olmalarına karşın kendi boyutlarına göre çok iyi miktarlarda süt vermektedirler. Kimileri bu cüce Pigmi keçisini sütünden ve etinden faydalanmak için yetiştirir; kimileri de sevimli oluşu ve insana yakınlığından dolayı evcil hayvan olarak beslerler.

Keçiler çok daha küçük olduğu için barınma gereksinimleri sütçü ırklara göre daha azdır. Oğlaklar barajlarda yetiştirilir, bu nedenle sağım çok nadiren gereklidir. Kısırlaştırılmış erkekler (süvari) ideal evcil hayvan olurlar, ancak onlar için ayrı bir barınma sağlanamadığı sürece erkeklerin tamamı tutulmamalıdır. Pigmi keçileri arkadaşlık sever, bu yüzden Pigmi keçilerini tek tutmaktan kaçınılmalıdır.

Pigmi Keçileri günlük olarak yüksek oranda diyet lifine ihtiyaç duyar (diyetin ağırlıkça% 80'i rehberdir), saman ana özelliktir; ayrıca günde iki kez az miktarda düşük proteinli keçi karışımına ihtiyaçları vardır.

Cüce Keçi Kulübü, bu keçilerin barınması, beslenmesi, yetiştirilmesi ve genel refahının tüm yönlerini ayrıntılı olarak anlatan mükemmel bir "Cüce Keçiler" kitapçığı yayınlamaktadır. Pigmileri tutmaya karar vermeden önce bu kitapçığın satın alınması ve okunması tavsiye edilir. PGC'nin bir web sitesi vardır: "Pygmy goat club". Buradan Kulüp hakkında daha fazla ayrıntı elde edilebilir.

Pigmi Keçisinin Görünüm Özellikleri Nelerdir?

  • Pigmi keçileri değişik renklerde olabilirler. Pigmi keçisinin en belirgin özelliği burun, göz çevresi, alın ve kulak renginin vücut renginden daha açık renkte (siyah renkli Pigmi keçileri hariç) olmasıdır.
  • Pigmi keçisinin kılları orta uzunluktadır fakat iklime göre değişiklik gösterir.
  • Pigmi keçisinin erkek bireyleri dişi bireylere oranla daha kıllı ve daha uzun sakallıdırlar. Yine Pigmi keçilerinin erkek bireyleri dişi bireylere göre daha koyu renktedirler.
  • Pigmi keçileri her türlü iklim koşuluna dayanıklı olup dünyanın her yerinde yetiştirilmeye uygun bir keçi ırkıdır.
  • Pigmi keçisi yüksek döl verimine sahiptir. Pigmi keçilerinin dişi bireyleri 7. aylarını tamamladıklarında kızgınlık (östrüs) gösterip çiftleşebilirler ve 12 aylık iken yavru verebilirler.Pigmi keçilerinde bir batında çoğunlukla ikiz yavru dünyaya gelir. Pigmi keçileri yılda iki defa yavru verebilir.
  • Ergin Pigmi keçisinin canlı ağırlığı dişi bireylerde 22-34 kg, erkek bireylerde 28,40 kg kadardır.

Konut Gereksinimleri :


Mütevazı; iki evcil hayvan için uygun olan, banklar ve saman rafı ile döşenmiş 8 'x 6' (2,4 x 1,8 m) bir kulübedir. Kulübede havalandırma olmalı ancak hava akımı olmamalıdır. Bir cam pencere varsa kazara kırılmayı önlemek için perspeks ile veya ağ ile korunmalıdır. Sabit (iki parçalı) bir kapı kullanışlıdır.

Kümesin bitişiğinde beton veya döşeme yolu veya sağlam bir alan, keçiler tarafından faydalı olacaktır ve takdir edilecektir. Keçilerin erişemeyeceği yerlerde elektrik ışıkları sağlanmalıdır. Kulübeden iyi çitlerle çevrili bir alana erişim, her ikisi de eğlenceyi seven Cüce Keçi için gerekli olan egzersiz ve temiz hava için alan sağlayacaktır. Tethering, uygun bir kısıtlama aracı değildir. Eskrim minimum 4 'yüksekliğinde olmalıdır. Çitler yeterli bir sınır olmayacaktır.

Üremeyi planlıyorsanız, bu çok özel hayvanların büyüleyici niteliklerinin farkında olmak ve başlangıçta ihtiyaç duyulandan daha fazla barınma sağlamak gerekmektedir. Cüce keçiler ev hayvanı olarak tutulmamalıdır ve palto giymelerine gerek yoktur.

Cüce Keçi İstatistikleri :

Ortalama yaşam süresi
10-15 yıl
Normal vücut ısısı
102-104 ° f (39,1 - 40 ° c)
Normal nabız hızı
Dakikada 70-95 atış (çocuklar için daha hızlı)
Normal solunum hızı
Dakikada 20-24
Rumen hareketi
Dakikada 1-1.5
Gebelik süresi
145-157 gün (ortalama 150 gün)
Isı (östrus) döngüsü
18-24 gün (ortalama 21 gün)
Isı uzunluğu
12-48 saat (ortalama 1 gün)
Sütten kesme yaşı (önerilen)
12 hafta
Erkekler cinsel olarak olgun
10-12 hafta
Kadınlarda ısı başlangıcı
7-12 ay *
Dehorning (veteriner hekim tarafından)
7 güne kadar
Hadım etme; Elastratör halkası kullanma
7 gün
Cerrahi yöntem (veteriner tarafından)
Yaş sınırı yok




KAYNAKÇA :
I. britishgoatsociety.com
II. afs.okstate.edu
III. tavsiyeediyorum.com
IV. pygmygoatclub.org.uk

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.