St. Croix Koyunu


St. Croix Koyunu’nun Tarihçesi Nedir?

St Croix (Saint ‘Croy’), ABD Virjin Adaları’na özgü olan ve Saint Croix adasının adını alan evcil bir koyun ırkıdır. Bu ırk, sık sık Virjin Adaları Beyazı olarak da adlandırılır; çünkü Kuzey Amerika’ya ithal edilen koyunlar beyaz renkliliklerinden dolayı seçilmişlerdir.

St. Croix adasında kahverengi, siyah ve beyaz renkli koyunlar bulunmaktadır. Batı Afrika’da bulunan tüylü koyunlar Karayipler’e 1500’lü yıllarda tanıtılmıştır. Bunun sonucunda, Karayipler bölgesi boyunca farklı koyun ırklarından 2 milyondan daha az sayıda koyun geliştirilmiştir. Bu koyunların Batı Afrika’dan gelen tüylü koyun ırkının neslinden geldiğine inanılmaktadır; ancak bazıları böyle düşünmemekte, bu koyunların Wiltshire Horn ve yerli Criollo’nun melezleri olduğunu düşünmektedir.

Virjin Adaları ırkı, Amerika Birleşik Devletleri’ne Maine’li Michael Piel tarafından 1960’lı yıllarda tanıtılmıştır. 

1975 yılında Dr. Warren Foote tarafından Utah Eyalet Üniversitesine ikinci bir ithalat yapılmıştır. Bu ithalat, Amerika Birleşik Devletleri’nde St. Croix ırkının oluşturulduğu koyun ırkının ithalatıydı. Utah’a ek olarak, deneysel amaçlarla Florida, Kuzey Carolina, Ohio ve Kaliforniya’da küçük sürüler oluşturulmuştur.

Utah Eyalet Üniversitesi çalışanları St. Croix ırkının özelliklerini çok ilginç ve kullanışlı buldukları için kaydını oluşturdular ve bu ırkı oluşturdular.

Kapalı bir ırk olarak kalmayı sürdürse de son zamanlarda St. Croix adasından bazı hayvanlar ve spermalar ithal edilmiştir. Tüylü koyun ırkı, dünya koyun nüfusunun yüzde onunu oluşturmaktadır ve başlıca Afrika, Güney Amerika ve Karayipler’in tropik bölgelerinde bulunmaktadır. St. Croix gibi Karayipler’de bulunan tüylü koyunlar üretkendirler ve yıl boyunca ürerler. Böylece ABD koyun endüstrisinin de ilgisini çekmektedirler.

St. Croix ırkı, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1999 yılında kaydedilmiş, yaklaşık 5000 koyunla halen nadir bulunan bir ırk olmayı sürdürmekte olsa da popülerlik kazanmaktadır.

St. Croix Koyunu’nun Karakteristik Özellikleri Nelerdir?


• St.Croix koyunları yumuşak başlı ve ilgilenmesi kolay hayvanlardır. Hareketli ve enerjik olsalar da vahşi veya uçarı davranışlar sergilemeye yatkın değildirler. St. Croix koçları boynuzlamaya veya saldırmaya meyilli değildir. St. Croix koyunları çok iyi annelerdir.

• St. Croix ırkı insanlar arasında çok rahattır ve yetiştirme sistemlerinde rahatlıkla kontrol edilebilir. Tamamen beyaz renkli, ortalama boyutta ve homojen yapılı yapağıya sahip göz alıcı bir koyun ırkıdır.

• Uysal ve ilgilenmesi kolay hayvanlardır ve iki cinsiyet de boynuzsuzdur.

• Gerçek bir tüylü koyun ırkıdır. Kış mevsiminde yapağılarını, ilkbaharda da ince ve yumuşak tüy tellerini dökerler ve hiçbir zaman kırpılmaya gerek duymazlar. Kesilmesi gerekmeyen ince yapağılı kuyrukları vardır. Olgun bir St. Croix koçunun dizlerine kadar uzayabilen aslanlarınkine benzeyen yelesi vardır.

• St. Croix tüylü koyunu farklı iklimlere kolayca adapte olabilir. Soğuk havalarda kışlık kalın yapağıları olur ve havalar ısındığında onları dökerler. Kürkleri koyunların su dökmesini sağlayan delikli meduller yapağıdan oluşur ve bunun sayesinde soğuk havanın yanı sıra sıcağa ve neme de dayanabilirler.

• İç parazitlere, genel sağlık sorunlarına ve bazı toynak problemlerine karşı doğal olarak yüksek dirençlilerdir. Çoğu kişi tarafından “Parazitik Mera Vakumu” olarak nitelendirilirler; çünkü meralardaki parazitleri yok ederek sık solucanlama ihtiyacını azaltırlar.


• St. Croix koyunları ve koçları ergenlik dönemine erken girerler ve uzun, üretken bir hayat sürerler. Bazı doğum problemleri yaşansa da koyunlar iki yılda üç kuzu üretebilir. Bu ırk, %50-%75 aralığında yüksek bir çoklu doğum oranına sahiptir. Kuzulama oranı %195-200’dür. Gebelik süresi ortalama olarak 150 gündür.

• St. Croix kuzuları fazla yağa sahip değildirler. Karkas yapıları Ramboulliet ırkınınkine benzemektedir; ancak Ramboulliet’e kıyasla daha küçük kemiklere ve daha az yağa sahip olmaları nedeniyle St. Croix ırkı daha yüksek kesim verimine sahiptir.

• Düzenli olarak otlarlar. Ticari amaçlı kasap koyunu üretimi için St. Croix koyunlarını beyaz Dorper ırkıyla çiftleştirilmesine yoğun talep vardır. St. Croix ırkı yapağılı ırklarla melezlenmek için çok kullanılır.

Olgun bir St. Croix Koyunu Kaç Kilodur?


Yetişkin St. Croix ırkının koyunları en fazla 70 kg ağırlığında, koçları ise en fazla 90 kg ağırlığındadır.

St. Croix ırkının kuzuları doğumda ortalama 3 kg ağırlığındadır.


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.