Tuli Sığır Irkı


Tuli Sığır Irkının Kökeni Neresidir Ve Nereden Gelmiştir?

Tuli'nin doğduğu Sanga ırkı, birkaç bin yıl önce Afrika'da gelişmiştir. Cinsin, ilk Arap işgali sırasında göçebeler tarafından kıta boyunca sürülen Zebu sığırlarının yerli sığırlarla doğal karışımının bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Büyük olasılıkla 5000 yıldan fazla bir süredir mevcut haliyle var olmuşlardır.
Sanga cinsi, anayasa ve görünüşte geniş çeşitliliklere eğilimlidir. Çoğu, sarıdan kırmızımsı kahverengiye değişen açık bir gölgedir ve kambur bir boynu vardır. Herhangi bir hayvanın tam soyuna bağlı olarak kısa veya uzun boynuzları olabilir.
Pek çok Sanga türevi arasında Tswana sığırları, Tuli meraklıları için belki de en ilginç olanıdır. Tswana sığırları, Güneyde Zimbabve'ye gitti ve Tuli ırkını simgeleyen sağlam yürekliliği geliştirdi. İklim koşullarına bağlı olarak, Tswana sıcağa ve kuraklığa toleranslı hale gelmiş ve koşullar kötüleştiğinde yeni besin kaynakları bulmayı öğrenmiştir. Tswana, su ve yiyecek kaynaklarına doğru yürümekten kalın, güçlü bacaklar ve sert toynaklar geliştirmişlerdir. Parazitler, hastalıklar, sıcaklık, kuraklık ve kıtlıkla dövülen bu sığırlar, onları yok olmaya sürüklemesi gereken sert bir evrim geçirmiştir.
En uysal ve evcilleştirilmiş Tswana sığırları, sürüleri için yerel Matabele şefleri tarafından seçilmiştir ve onların seçici yetiştirme uygulamaları ve evcilleştirilmesi, ırkı güçlendirmiştir. Matabele sayesinde, Tswana gelişmeye devam ederek sadece 60 yıl önce, bugün bildiğimiz Tuli ırkının temelini oluşturmuştur.
1940'ların başlarında, Rodezya'nın Tuli kenti yakınlarında, Len Harvey adında bir Güney Afrikalı, bölgenin sert koşullarına dayanabilecek ve yerli çiftçilere kaliteli gıda ve süt sağlayabilecek yerli bir sığır cinsi elde ederek hayatına başlamıştır.
1948'de Harvey'in sığırları, Zimbabve ve Rodezya'daki blok gösterilerde yarışır hale gelerek arkalarında Avrupalı yarışmacıları geride bırakmışlardır. Tuli, Güney Afrika'daki binlerce yıllık evrimin teşvik ettiği tüm sağlamlığa sahiptir ve yerleşik ırklara rakip olan yüksek bir sığır eti ve süt kalitesini korumuştur.
Bu özellikler, Tuli'nin bugün artan popülaritesinin arkasındaki itici güçtür. Ticari çiftçiler kısa süre sonra Harvey'in cinsine ilgi duymaya başlamışlardır. Cins için bir isimle mücadele eden birçok çiftçi, onlara “Harvey's Cattle” denmesini istemiştir.
Ancak Len Harvey'nin aklında başka bir isim vardı. Cins Tuli, Rodezya'da ortaya çıktığından ve Tuli Nehri'nin kırmızı alüvyonunun rengi olduğundan, Harvey Tuli'nin uygun bir isim olduğunu düşünmüştür.
ABD Nebraska eyaletinde bir araştırma sonucu Tuli ırkı etini tescillendirir ve 2. Angus olarak adlandırırlar. Etteki mermerleşme angus etine yakındır. Günümüzde Zimbabwe, Namibya, Bostwana, Güney Afrika Cumhuriyeti , ABD , Kanada, Avustralya ve Arjantin'de yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Tuli Sığır Irkının Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

• Tuliler orta çerçeveli sığırlardır ve üç temel kürk rengine sahiptir: kırmızı, sarı ve beyaz. Bu renkler yoğun güneş ışığına uyum sağlamalarını sağlar.
• Tüyleri pürüzsüzdür, orta büyüklükte kulakları ve gerdanları vardır. Boynuzlu veya boynuzsuz olabilirler.
• Tuliler erken olgunlukları, uysal yapıları, iyi annelik yetenekleri ve yüksek doğurganlıkları ile bilinir ve stres belirtileri göstermeden yoğun sıcağa dayanabilirler
• Eşsiz genotipleri nedeniyle Tuliler, bir melezleme programında maksimum hibrit canlılığı sunar. Özellikle kene kaynaklı hastalıklara karşı oldukça dayanıklıdırlar.
• Tuli sığırları yüksek kaliteli sığır eti üretir, etleri tadı, hassasiyeti bakımından sürekli olarak mükemmel derecelendirmeler alır ve genellikle Tuli sığırları yaklaşık 18 aylıkken kesilecek kadar büyüktür.


Tuli Sığır Irkının İstatistiki Özellikleri Nelerdir?


• Döl verimi yüksektir.
• Kolay doğum özelliğine sahiptir.
• Buzağı ölümleri düşüktür.
• Annelik iç güdüsü yüksektir.
• Kaliteli karkas özelliğiyle dikkat çeker.
• Zor şartlara dayanıklıdır. Sıcaklara dayanıklıdır. Kötü otlakları iyi değerlendirir.
• Hastalıklara ve parazitlere dayanıklıdır.
• Buzağılar hızlı büyüme özelliğindedir.
• Yemi hızlı ete dönüştürür.
• Et kalitesi yüksektir.

Tuli Sığır Irkının Verim Özellikleri Nelerdir?


• Canlı ağırlık (olgun) : Erkek: 750-850 kg ; Dişi: 400-500 kg
• 11 ayda 1 buzağı doğumu (ortalama)
• Buzağı doğum ağırlığı (ort.): 31.9 kg
• 90 günlük buzağı ağırlığı: 105.8 kg
• Günlük canlı ağırlık artışı: 1375 gr/gün
• İlk buzağılama yaşı : 36. ay

Tuli sığır ırkının canlı ağırlığı ne kadardır?

Canlı ağırlık (olgun) : Erkek: 750-850 kg ; Dişi: 400-500 kg

Tuli Sığır Irkı Hastalıklara Karşı Nasıl Bir Irktır ?

Tuli sığır ırkı çok dayanıklı bi ırk olmanın yanında özellikle kene kaynaklı hastalıklara karşı oldukça dayanıklıdırlar (Theileria,Babesiae Anaplazma). Hastalıklara ve parazitlere dayanıklıdır.


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.